I år kunne hele to lokale virksomheder kalde sig vinder af Hvidovre Kommunes erhvervspris, Nytårsraketten.
Lakrids by Bülow og Lantmännen Schulstad A/S løb begge med hæderen, da der var stemmelighed mellem de to. Den tredje nominerede til prisen, Hvidovre Vinhus, var lige i hælene på dem med kun én stemme færre – så det var tæt løb i år og første gang, at prisen gives til to virksomheder.
De to vindere blev begge fremhævet for deres store arbejde med den grønne omstilling, og det glæder borgmester Anders Wolf Andresen.
- Den grønne omstilling er en af de vigtigste dagsordener, vi skal arbejde med nu og i de kommende år. Vi har ambitiøse klimamål i Hvidovre, men dem kan vi ikke nå alene – vi har brug for, at også borgerne og virksomhederne spiller med. Derfor er jeg rigtig stolt over at give årets erhvervspris til to virksomheder, der i dén grad gør en indsats for at sikre en bæredygtig produktion, siger borgmesteren.
Lakrids by Bülow får prisen for sit kontinuerlige arbejde med grøn og bæredygtig produktion. Siden 2020 har deres lakridsproduktion i Hvidovre kørt på 100 % grøn energi. Og på trods af en fordobling af produktionen fra 2016 til 2020 har de formået at reducere deres produktionsrelaterede CO2-udledning med hele 98 % siden 2016.
- For os er det en naturlig prioritering. Som luksusbrand skal vi lytte til, hvad brugerne ønsker, og de forventer at vi adresserer de bæredygtige elementer i vores produkter. Derudover er naturen vores vigtigste ressource, og vi er simpelthen bare nødt til at passe på den, siger Jacob Pedersen, vicedirektør i Lakrids by Bülow.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Virksomheden har da også investeret i arbejdet med en grønnere produktion, og det vil den fortsætte med. Derfor er de også glade for at være den ene modtager af årets Nytårsraket.
- Vi er super glade for prisen, som vi også ser som en anerkendelse af den rejse, vi er på hvad angår bæredygtighed. Det giver os bare endnu mere gå-på-mod og lyst til at gøre det endnu bedre, siger han og afslører, at der er endnu flere bæredygtige tiltag på vej.
- Uden at afsløre for meget kan jeg sige, at det drejer sig om, at man kan genbruge vores produkter, siger Jacob Pedersen.
Som noget nyt begyndte Lakrids by Bülow sidste år at invitere gæster indenfor til rundvisninger på lakridsfabrikken til Factory Experience – en oplevelse, hvor besøgende kan dufte, smage og opleve den unikke lakridsproduktion helt tæt på. På den måde er virksomheden med til at brande Avedøre Holme og Hvidovre over for nye målgrupper.
Det er også den bæredygtige vision, der er årsag til, at Lantmännen Schulstad A/S blev den anden vinder at årets Nytårsraket. Virksomheden har en vision om at være fossilfri i 2030, og oveni det arbejder de løbende med at bevise, at energi-effektivisering også er god forretning.
Schulstad har særligt haft fokus på at elektrificere deres transport af varer, og flere af deres lastbiler er i dag hybrider.
- Det betyder ikke bare, at vi kan mindske vores CO2-udledning, men også at vi har reduceret støjen fra lastbilerne. Vi har fx også erstattet bak-alarmen med et kamera, så naboerne ikke bliver forstyrret af høje bip-lyde, når lastbilerne bakker. Det betyder, at vi kan køre om natten og levere flere varer uden for myldretiden, hvilket giver mindre trængsel og mere sikre skoleveje. Det er mange små elementer, der tilsammen sikrer, at vi kan gøre tingene smartere og mere effektivt, siger Niels Kristian Holm, der er logistikdirektør his Schulstad.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Sidste år tog virksomheden også hul på at elektrificere den mest energikrævende del af virksomheden – nemlig de gasdrevne ovne til at bage brødet. Via deltagelse i Erhvervslivets Klimaalliance har virksomheden undersøgt muligheden for at skifte til el-ovne, og det virker lovende.
- Faktisk vil vi rigtig gerne over til kun at køre på grøn energi. Vi er også ved at undersøge, om vi kan sætte en vindmølle op, så vi kan lave grøn energi i nærområdet. Tænk, hvis vi kunne bruge vinden til at bage brødet, siger Niels Kristian Holm.
Han er stolt over, at virksomhedens grønne indsats er blevet hædret med Nytårsraketten.
- Vi har gennem mange år arbejdet på en målrettet indsats for mere bæredygtighed, så det betyder meget for os, at indsatsen bliver anerkendt, siger Niels Kristian Holm.
Den tredje nominerede til årets erhvervspris var Hvidovre Vinhus, som åbnede på Hvidovre Torv i 2021. Her har de været med til at skabe nyt liv på torvet, fx med private vinsmagninger, udeservering i sommerhalvåret og andre kreative aktiviteter. Samtidig har Hvidovre Vinhus ført en god konstruktiv dialog med kommunen omkring den nye kommuneplan, så de er klar til at tilbyde inde- og udeservering i 2022.
Det er ottende gang, Hvidovre Kommune uddeler Nytårsraketten, som gives til en lokal virksomhed eller erhvervsperson, som har gjort sig særlig positivt bemærket eller har gjort en ekstraordinær indsats i årets løb.
Som noget nyt er der i år tilføjet et ekstra kriterium om bæredygtighed, så vinderen nu skal opfylde et eller flere af følgende fire kriterier:
Vinderen af Nytårsraketten findes ved afstemning i Hvidovre Erhvervskontaktudvalg, hvor der sidder repræsentanter fra Kommunalbestyrelsen, erhvervsorganisationerne, de faglige organisationer, arbejdsmarkedsuddannelserne og Hvidovre Kommune.