Sv. Michelsen ansætter ukrainske flygtninge: - Her kan vi gøre en forskel

Marts |

Fabrikschef Morten Willadsen var hurtig til at sige ja, da Hvidovre Jobcenter sidste år kontaktede ham for at høre, om Sv. Michelsen kunne være interesseret i at ansætte en af de ukrainske flygtninge, der var kommet til Hvidovre. Fabrikschefen havde nemlig selv været nysgerrig på, om virksomheden kunne være et godt match for nogle af de ankomne ukrainere, så han slog straks til.

- Vi har løbende brug for arbejdskraft, og derfor var det oplagt for os at afsøge muligheden. Det er samtidig et godt tiltag, der kan hjælpe os med at leve op til vores ambitioner om at tage et socialt ansvar, forklarer Morten Willadsen.

Sv. Michelsen fik i første omgang fire kandidater, der kunne passe til deres ledige stilling, og én af dem blev ansat. Det viste sig dog hurtigt, at det ikke var et godt match.

- Vi havde ikke fået lavet en ordentlig forventningsafstemning, så det kom ikke til at fungere. Derfor forsøgte vi med en anden kandidat, hvor vi gik lidt på kompromis med det sproglige kompetencer, da hun ikke kunne engelsk, fortæller Morten Willadsen.

Og det nye match viste sig at være meget velfungerende. Morten Willadsen havde fra begyndelsen tænkt, at de skulle have to ukrainske ansatte, så de kunne støtte hinanden i det daglige, så endnu en ukrainske kvinde blev ansat hos Sv. Michelsen. Hun taler engelsk, og det gjorde også kommunikationen i det daglige nemmere.

- Men ellers kommer man altså langt med Google Translate! Det fungerer rigtigt fint i det daglige, og jeg har ikke oplevet ikke at kunne give eller forstå en besked, siger fabrikschefen.

Morten Willadsen er dog opmærksom på, at de ukrainske flygtninge kommer med en anden baggrund end de medarbejdere, der normalt er ansat i virksomheden.

- De har to verdener: Deres hverdag her i Danmark, og så deres liv hjemme i Ukraine. Det skal man være bevidst om, for begivenhederne i deres hjemland påvirker selvfølgelig også deres hverdag her i Danmark. Derfor kan deres humør og sindsstemning skifte fra dag til dag alt efter, hvad der sker i Ukraine, og det er jo fuldt forståeligt. Det har dog slet ikke været et problem hos os, men det er godt lige at se dem i øjnene og følge med i, om de er ok, siger Morten Willadsen.

Derfor forklarede han også sine øvrige medarbejdere, at ansættelsen af de ukrainske medarbejdere var en del af virksomhedens sociale ansvar, og at de skulle tage godt imod dem.

- Her er et sted, hvor vi kan gøre en forskel. Vi vil gerne tage et socialt ansvar, og i vores type virksomhed med mere manuelt arbejde har vi mulighed for at ansætte ukrainere og give dem en chance. Her kan de få en forståelse for, hvordan det er at være på en dansk arbejdsplads, forklarer Morten Willadsen.

Det var Hvidovre Jobcenter, der formidlede kontakten til de to ukrainere, Sv. Michelsen i dag har ansat, men ellers har Morten Willadsen ikke haft behov for kommunens hjælp.

- Men jeg har haft en god dialog og et godt samarbejde med Hvidovre Kommune, så jeg er helt tryg ved, at de vil hjælpe, hvis der skulle opstå nogle problemer, siger han.

Han tøver derfor heller ikke med at opfordre andre virksomheder til at ansætte ukrainske flygtninge.

- Jeg kan godt se, at sproget kan være en hindring for nogen, men hos os har det alt i alt fungeret rigtig godt. Vi har fået nogle dygtige medarbejdere, som er motiverede for at arbejde, så jeg er glad for, vi sprang ud i det, siger Morten Willadsen.

Intet er for småt

Det er virksomhedsservice under Hvidovre Jobcenter, der arbejder med at få de ukrainske flygtninge i beskæftigelse. Målet er at få dem i ordinære job, men også praktik og løntilskud er en mulighed.

- Intet er for småt. Langt de fleste ukrainere har et stort ønske om at få et job og en tilknytning til arbejdsmarkedet, så vi vil meget gerne hjælpe med at skabe de rigtige match mellem virksomheder og jobsøgende. Mange ukrainere har en uddannelse med i bagagen eller har erfaringer fra tidligere job, så de kommer med mange forskellige kompetencer, siger virksomhedskonsulent Elinor Eilsborg.

Og ansættelserne kan være alt fra et par timer om ugen til fuld tid.

- Vi er meget åbne for en dialog med virksomheder, der har behov for arbejdskraft. Der er mange muligheder, og i fællesskab kan vi måske finde en løsning, der passer både virksomheden og medarbejderen, siger Hanne Mørup, afdelingsleder i Jobcentret.

Hun sender samtidig en stor tak til alle de Hvidovre-virksomheder, der allerede har ansat ukrainske flygtninge.

– Vi har et rigtig godt samarbejde med det lokale erhvervsliv og sætter stor pris de mange virksomheder, der har stillet job til rådighed for ukrainerne, siger hun.

I dag er fordelingen blandt de herboende ukrainske flygtninge ca. 70 procent kvinder og 30 procent mænd, og de kan tage arbejde inden for en lang række brancher. Indtil nu er de fleste ansat inden for hotel- og restaurationsbranchen, rengøring, handel og transport.

Har din virksomhed lyst til at høre mere om muligheden for at ansætte en ukrainsk flygtning, er du meget velkommen til at kontakte Jobcentret på virksomhedsservice@hvidovre.dk.

 

FAKTA

Nedenfor kan du se, inden for hvilke brancher de i alt 1909 ukrainske flygtninge i Region Hovedstaden med ophold efter særloven har fundet job:

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering