Forslag til Tillæg nr. 8 nyt lokalcenter ved Tårnfalkevej

Kommuneplan |

Tillæggets formål og indhold

Tillæg nr. 8 til Kommuneplan 2021 indeholder ændringer i kommuneplanens arealanvendelse, retningslinjer for detailhandel og rammerne for lokalplanlægning. Disse ændringer er nødvendige for at kunne vedtage Lokalplan 476 for byudviklingsområdet ved Tårnfalkevej, og dermed give mulighed for en omdannelse af det eksisterende erhvervsområde til et boligområde. 

Du finder forslag til Tillæg nr. 8 længere nede på denne side.

Offentlig høringsperiode

Planforslaget vil være i offentlig høring i perioden fra den 1. august til den 3. oktober 2024.

Vi vil gerne høre, hvad du mener om tillægget og den tilhørende miljørapport. Der er derfor mulighed for at komme med bemærkninger, ændringsforslag, indsigelser mv. til planforslaget og miljørapporten. Disse bemærkninger vil indgå i Kommunalbestyrelsens endelige behandling af forslaget. Du kan sende dine bemærkninger her på siden. Husk at dit høringssvar først er indsendt når det kan ses her på siden.

Du kan også sende dine bemærkninger pr. brev til:

Hvidovre Kommune
Center for Plan og Miljø
Hvidovrevej 278
2650 Hvidovre

Bemærkningerne skal være kommunen i hænde senest den 3. oktober 2024.

Miljøvurdering

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) stiller i visse tilfælde krav om, at der skal laves en miljøvurdering af den pågældende plan.

I forbindelse med udarbejdelsen af Tillæg nr. 8 har administrationen, efter miljøvurderingslovens § 10 vurderet, at der skal gennemføres en miljøvurdering, jf. § 8, stk. 1 og 2. Dette begrundes med, at tillæggets indhold er af et sådant omfang, og tillægget og lokalplanens gennemførelse vil have en sådan indvirkning, at forholdene bør miljøvurderes.

Administrationen har vurderet at følgende miljøforhold bør indgå i miljøvurderingen:

- Befolkningen og menneskers sundhed – Trafik og trafikstøj
- Biologisk mangfoldighed, flora og fauna – en vurdering af levesteder for flagermus og andre bilag IV-arter og vurdering af påvirkning på § 3-beskyttede naturområder.
- Jordbund – en vurdering af jordforurening i området, og anbefalinger til håndtering
- Landskab og visuelle forhold – en visuel analyse af planernes påvirkning på landskabet og omgivelserne.

Der er i tilknytning til planlægningen for byudviklingsområdet udarbejdet en miljørapport til vurdering af planernes virkninger på miljøet. Du finder miljørapporten længere nede på siden.

I forbindelse med udarbejdelsen af miljørapporten er der udført indsamling af data om flagermus i nærområdet og foretaget en feltregistrering for at undersøge potentielle levesteder i lokalplanområdet. Alle arter af flagermus er beskyttede bilag IV-arter.

Miljørapporten konkluderer, at Lokalplan 476 og tillæg nr 8. til Kommuneplan 2021 potentielt kan medføre en mindre påvirkning på levesteder for bilag IV-arter, flagermus. Derfor foreslås der afværgeforanstaltninger. Det skal sikre, at eventuelle levesteder for flagermus i eksisterende bygninger i området håndteres korrekt i forbindelse med anlægsfasen. Det kræver yderligere undersøgelser at konstatere, om der er rastende flagermusbestande i bygninger i området. Såfremt der er levesteder, kan dette håndteres ved planlægning af f.eks. nedrivning i forhold til flagermus’ årsrytme. Med disse afværgeforanstaltninger kan det udelukkes, at der vil være en væsentlig påvirkning af arterne.

Miljørapporten konkluderer yderligere at planerne ikke i sig selv vil medføre en væsentlig påvirkning af niveauet af trafikstøj i området. De nye anvendelser vil dog blive påvirket af den eksisterende og fremtidige trafikstøj i et væsentligt omfang, da der på nuværende tidspunkt er niveauer over Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier. Der skal etableres afværgeforanstaltninger i form af skærmende randbebyggelse og støjdæmpende vinduer på de facader, hvor det er nødvendigt af hensyn til støjniveauet, for at kunne overholde grænseværdier for opholdsarealer og indendørs sove- og opholdsrum. Dette skal sikres i lokalplanen.

Ud over disse to nævnte forhold vurderes planerne ikke at kunne påvirke miljøet væsentligt.

Klagevejledning, Planloven

Hvis du ønsker at klage over denne afgørelse, kan du klage til Planklagenævnet.

Klagen skal indgives inden 4 uger efter at afgørelsen er meddelt.

Du klager via Klageportalen, som du finder via www.naevneneshus.dk, www.borger.dk eller www.virk.dk. Du logger på Klageportalen med NEM-ID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Hvidovre Kommune via Klageportalen. Når du klager, skal du betale et gebyr til Planklagenævnet på 900 kr. for borgere og 1.800 kr. for virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder.

I Klageportalen sendes din klage automatisk først til Hvidovre Kommune. Hvis Hvidovre Kommune fastholder afgørelsen, sender kommunen klagen videre til behandling i nævnet via Klageportalen. Du får besked om videresendelsen.

Planklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den uden om Klageportalen, medmindre du forinden er blevet fritaget for brug af Klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Hvidovre Kommune. Hvidovre Kommune videresender herefter din anmodning til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt du kan fritages. Se betingelserne for at blive fritaget på naevneneshus.dk.

Eventuel domstolsprøvelse

Hvis du vil have afgørelsen behandlet af en domstol, skal søgsmål til prøvelse af afgørelsen være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er medoffentligt bekendtgjort.

Print
Info
Type
Høring
Høringsperiode
1. august 2024 til 3. oktober 2024
calender Frist for høringssvar
3. oktober 2024

Høringssvar

Nina | 02-10-2024 15:22:25
Søvangsvej 19, bolig 136
2650 Hvidovre
Input fra nærmeste nabo
Som beboer på Søvangsgården og kommende nær nabo (bygning Q) til det nye byggeri, kan jeg kun tilslutte mig Lise Rasmussens høringssvar. Det grønne bælte, som også Lise henviser til, har et fantastisk fugleliv og afskærmer mod bygninger såvel som indkig og støj. Jeg kigger lige ind i det grønne område fra mine vinduer og sætter stor pris på det hver eneste dag. Med hensyn til parkering, så vil jeg ligeledes håbe at de private parkeringsforhold på Søvangsgården bliver respekteret, så ikke parkeringsområdet kommer til at fungere som ekstra parkering for udefrakommende i det nye byggeri. Jeg ønsker det nye byggeri velkommen og glæder mig til at have indkøbsmuligheder tættere på. Noget som virkelig mangler i området. Med venlig hilsen Nina Ploug Larsen
Nicolaj | 23-09-2024 04:21:42
Tårnfalkevej 12
2650 Hvidovre
Nattestøj
Jeg byder byudviklingen velkommen og har blot et par informationer. Ørbæk Køleteknik er som sådan ikke en støjende virksomhed. Vi får dog hver nat leveringer af reservedele med mere. Ligeledes har vi 24/7 vagtservice, hvorfor der også her nogle gange er aktivitet på vores ude områder. I forhold til støj bedes I tænke dette ind, så vi alle starter et naboskab godt frem for med støjklager. Dbh. Nicolaj Johansen
Lise | 18-09-2024 13:28:56
Søvangsvej 19-23
2650 Hvidovre
Søvangsgården - selvejende plejehjem
Høringssvar fra Søvangsgården Vedr. Lokalplan 476 og tillæg nr. 8 Søvangsgården byder by-udvikling i det pågældende område velkomment, men vi har nogle bekymringer for gener, som kan have indflydelse for de Hvidovre-borgere, som bor på Søvangsgården, og i særdeleshed de borgere, som har bolig med vindue og udgang direkte over mod Tårnfalkeområdet. Vi har følgende indvendinger eller opmærksomheder ift. lokalplan 476 og tillæg nr. 8: Bevaring af vandløb og grønt bælte mellem Søvangsgården og området ved Tårnfalkevej: Der løber et vandløb mellem Søvangsgården og området ved Tårnfalkevej samt et grønt bælte med træer og beplantning. Vi ønsker i høj grad at både vandløbet og det grønne bælte bevares af hensyn til afskærmning mellem bebyggelserne, men også af hensyn til natur og miljø. Både vandløb og det grønne bælte bør renses, og døde træer bør fjernes, men resten er en kilde til glæde for borgerne, som bor på Søvangsgården, og vil fungere som en afskærmning mellem bebyggelse i Tårnfalkeområdet og Søvangsgårdens bygninger. Indkig ift. at Søvangsgården har 4 boliger (Stien) og 7 boliger (Krogen) og 4 boliger (bygning Q) Søvangsgården har i alt 91 boliger, og vi har borgere, som er kognitivt og/eller fysisk svækket og har et stort behov for pleje og omsorg. Vi har i alt 15 boliger, som vender mod øst,- altså støder direkte op til by-udviklingsområdet. Vi er bekymret for indkig og gener for disse borgere, da der planlægges randbebyggelse i 5 etager syd/sydvest i området. Dette kan føre til øget indkig i boliger, hvor svækkede ældre borgere har deres dagligliv. Det er særligt for 11 af boligerne, at vi ser dette som et væsentligt problem. Støj fra skærmende randbebyggelse Søvangsgårdens beboere oplever allerede støj fra motorvejen, og vi er bekymrede for, at støj fra den planlagte skærmende randbebyggelse vil blive kastet tilbage mod Søvangsgården og dermed forøge støj-generne betragteligt. Hvis planen med skærmende randbebyggelse fastholdes, har vi en forventning om, at der i lokalplanen stilles krav til bygherre om, at de ydre bygningsyderflader mod Søvangsgården vil være i stand til at absorbere støjen og ikke medvirke til at forværre støjgener for plejehjemsbeboerne på Søvangsgården. Borgere på plejehjem er i forvejen svært lyd- og støjfølsomme, hvorfor en forværring i støjgener vil få konsekvenser for beboere med f.eks. demens i form af øget arousal, øget uro og angst, agiteret adfærd m.v. Bygningshøjde Vi kan se, at der i lokalplanen planlægges med at øge antallet af etager og bygningshøjde, hvor der på nuværende tidspunkt på areal 4B34 må bygges maksimalt 2 etager og en bygningshøjde på 8,5 m, og der for areal 4A7 maksimalt må bygges 4 etager og en maksimal bygningshøjde på 16 m. Ifølge forslaget i lokalplan 476, så ændres dette til, at der på hele området bliver mulighed for at bygge op til 5 etager med en maksimal bygningshøjde på 20 m. Dette, tænker vi, kan føre til store gener for borgerne på Søvangsgården, da der er stor risiko for indkig i plejeboligerne. Dertil kommer, at der i øvrigt i området med villaer, parcelhuse og Søvangsgården ikke er andre bygninger af tilsvarende højde, hvorfor bygningerne i Tårnfalkeområdet af en sådan højde vil skærme for udkig til sol og himmel, som vi ved har stor betydning for mennesker, uanset om vi bor på plejehjem eller ej. Tilgodese gode vilkår for mennesker med funktionsnedsættelse og demens – demens- og ældrevenligt område Som tidligere nævnt, så bor der 91 skønne ældre mennesker på Søvangsgården, og vi vil meget gerne kunne gøre brug af området ved Tårnefalkevej. Vi har derfor et stort ønske om, at der i lokalplanen tilføjes, at området skal gøres demens- og ældrevenligt, så områdets nærmeste naboer vil få mulighed for at gå ture, handle ind og opholde sig i området. Vi ville også værdsætte muligheden for at gå på café med beboerne og give dem en dejlig og positiv oplevelse i et smukt og grønt by-miljø i vores eget nærområde. P-plads/trafik Søvangsgården er heldige at råde over et stort areal, og en del af dette er også parkeringspladser. I dag har vi ingen problemer med at finde plads til parkering for personale og pårørende, men vi kan være bekymrede for, at man i mangel af parkeringsmuligheder i området ved Tårnfalkevej vil begynde at benytte Søvangsgårdens p-pladser. Dette vil kunne have den effekt, at pårørende og ansatte ville få svært ved at parkere, når de er på Søvangsgården. Vi håber derfor, at det sikres i lokalplanen, at der i de planlagte parkeringshuse vil være kapacitet nok til, at der ikke blive udfordringer med parkering på Søvangsgården. Dette er især af hensyn til pårørende, hvoraf mange er ældre og derfor ikke kan parkere langt væk, når de skal ind og besøge beboere på Søvangsgården. Adgang til området med offentlig trafik – bus Med den større boligmasse og dermed befolkningstæthed, så håber vi, at Hvidovre Kommune vil have opmærksomhed på, at mulighederne for at komme til og fra området med offentlig trafik er yderst begrænsede, og vi håber, at der med dette udviklingsprojekt kunne være grobund for, at man øger mulighederne for at komme til og fra området via offentlig trafik. Vi hører ofte, at Søvangsgården ligger langt væk, og mange pårørende føler sig afhængige af bil for at komme til området. Etablering af sti mellem Søvangsgården og området ved Tårnfalkevej Vi ser også med nysgerrighed på, at der er tegnet en sti mellem Tårnfalkeområdet og Søvangsgårdens område. Vi ser både muligheder, men har også betænkeligheder ved dette, som vi gerne vil drøfte, førend vi accepterer etablering af en sti mellem de to områder. Der er store hensyn at tage til de beboere, som har bolig og terrasse/lille have meget tæt på denne sti, så derfor skal denne mulighed overvejes grundigt. Området som et hele Som en del af lokalplanen ønsker vi også, at der med udviklingen tages hensyn til, at Mågeparken bruges af mange, som rekreativt område. Der er mange, som cykler, går tur, skater mv. i området, og hvis man i lokalplanen kan tænke dette område ind som noget, vi gerne vil værne om og bevare, så ville det kunne bidrage med stor værdi for både natur, dyr og mennesker. Kom på besøg på Søvangsgården Vi ser frem til en udvikling af det pågældende område, men har et stort ønske på plejehjemmets beboeres og egne vegne om at blive hørt i denne forbindelse. Såfremt I har brug for at besøge os i forbindelse med at træffe beslutning om lokalplan 476 og tillæg nr. 8, så skal I være mere end velkomne til at henvende Jer til forstander Lise Rasmussen på tlf. 3634021, og jeg vil med glæde vise Jer rundt på Søvangsgårdens område. Jeg tror, at det vil give et rigtig godt grundlag at træffe gode beslutninger vedr. lokalplan 476 ud fra. Tak for jeres opmærksomhed.
Frederik Bastian | 26-08-2024 09:28:57
Yderligere kommentarer
Jeg mener at det er på tide at området, som forslaget handler, får en opgradering. Der bor mange børnefamilier, der kigger langt efter legepladser og dagligvarebutik. På tegning over forslaget ses der umiddelbart kun en legeplads i forbindelse med daginstitutionen. Kunne der tænkes ind i at styrker flere aldersgrupper og samtidig øge muligheden for at danne relationer blandt børnene med afsæt i bevægelses orienterede legepladser. Den nye pumptrack bane ved Brøndby strand eller udendørs fitness baner som ved Avedøre idrætscenter og Frihedens idrætcenter. Det ville skabe muligheden for at børn og forældre nemmere kan få adgang til bevægelse. Denne kommentar er lidt uden for forslagets rækkevidde, men er der ikke en mulighed for at præge naturområderne i mågeparken så det kunne tiltrække flere mennesker. eks. naturlegeplads, bålplads, petanque baner eller freesbee golf. Derudover vil jeg påpege vigtigheden af at skabe grønne områder, som også kan indeholde planter og træer som kan bidrage til børns forståelse af hvad naturen kan give. bær buske, nøddetræer, frugttræer m.m.